Miliony ludzi zaczyna dzień od filiżanki pysznej aromatycznej kawy

Miliony ludzi zaczyna dzień od filiżanki pysznej aromatycznej kawy. Niestety, niektórzy ludzie nie są zadowoleni z takiego napoju, ponieważ nie pachnie on należycie i nie poprawi nam w oczekiwany sposób nastroju. Chodzi o to, że kawa powinna być prawidłowo zmielona i dobrana do efektu, który chcemy osiągnąć. Dzisiaj mielona kawa jest bardzo popularna i dlatego istnieje wiele jej odmian.

Zalety kawy mielonej

Jej główną zaletą jest to, że jest przenoszona z prawdziwych lekko palonych ziaren kawy i zachowuje swoje dobroczynne właściwości, takie jak:

  • olejki eteryczne,
  • smak,
  • pełen aromat.

Kolejną zaletą jest to, że nie ma potrzeby tracić czasu na jego mielenie, a taka kawa jest przygotowywana bardzo szybko. Chociaż jest nieco gorsza od świeżo palonej kawy, jest nadal bardzo smaczna i aromatyczna. Ponadto, kawa mielona jest idealnym sposobem na uzyskanie dobrego ładunku energii przez cały dzień bez większych problemów i straty czasu.

Jak dobierać kawę mieloną?

Zanim wybierzemy kawę podczas zakupów w sklepie, musimy zdecydować, w jaki sposób chcemy ją przygotować. Potrzebujemy różnych stopni mielenia kawy dla tej przygotowywanej po turecku, innego do ekspresu do kawy. Musimy wybrać proszek, który jest zmielony na pył, jeśli zamierzamy zrobić kawę po turecku. Do ekspresu do kawy i automatu filtrującego nadaje się kawa gruboziarnista lub średnioziarnista, ponieważ kawa drobno zmielona tworzy w tym przypadku mętny napój. Na etykiecie znajdują się przydatne dla nas informacje.

Jak powstaje kawa mielona?


Bardzo ważne jest, aby mielenie było jednorodne, ponieważ zależy to od tego, czy zmielone ziarna będą warzone w ten sam sposób i czy zachowają swoje składniki odżywcze. Duże firmy wykonują przesiewanie kawy przez filtry po głównym procesie mielenia w celu osiągnięcia absolutnej jednorodności. Mielenie grube trwa przez 10 sekund, a cząstki mogą mieć wielkość około 0,6-0,8 mm. Nadaje się do parzenia kawy w dzbanku i ekspresie do kawy. Mielenie średnie uważane jest za uniwersalne i nadaje się do różnych sposobów parzenia. Czas mielenia ziarna wynosi 13 sekund. Mielenie drobne trwa około 18 sekund. W ten sposób przygotowana kawa jest idealna do parzenia kawy w ekspresie z filtrem. Jeśli kupujemy kawę już zmieloną, wybierzmy produkt o najwyższej jakości, ponieważ daje to gwarancję, że ziarna są dobrze zmielone i smażone równomiernie. Aby marka kawy uzyskała określoną odmianę, należy spełnić wszystkie wymagania dotyczące jakości zielonych ziaren, z których zrobiono kawę. Na smak i aromat kawy bardzo duży wpływ ma stopień palenia ziaren.

Obraz autorstwa Pexels - Pixabay